Skip to main content

Jom masak mee bandung

Mee bandung antara menu kesukaan family Sue. Mungkin cara masak mee bandung ni ada pelbagai versi. Terpulang pada citarasa masing-masing, ini cara Sue. Cepat dan ringkas penyediaannya. Kalau suri rumah yang berkejar masa, sesuai sangatlah mencuba. Ok jom kita lihat resepinya...



Mee Bandung

Bahan-bahan :
1 bungkus mee kuning
1 mangkuk kecil daging dipotong dadu (kalau tak letak daging pun sedap juga)
10 ekor udang basah
5 ekor sotong
Kobis
Sawi
Telur (terpulang berapa biji kesukaan anda)
2 liter air kosong
1 kiub pati ayam
Garam
Gula
2 sudu tepung jagung dibancuh dengan 1/4 cawan air

Bahan kisar :
10 tangkai cili kering direbus terlebih dahulu (jika suka pedas, sila tambahkan)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji buah tomato yang masak
1 genggam udang kering

Bahan hiasan atas mee :
Tauhu digoreng dan dibiarkan sejuk sebelum dipotong
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Cili merah
Cili hijau
Limau kasturi

Cara masak :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan air, daging dan kiub pati ayam.
3. Rebus sehingga daging empuk.
4. Masukkan garam, gula, sotong dan udang.
5. Masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
6.  Didihkan sekejap
7. Pecahkan telur ke dalam kuah. Perlahankan api supaya telur tidak hancur.
8. Bila telur telah masak, masukkan sayur dan mee.
9. Tutup api, sedia dihidang dengan tauhu goreng, daun sup, daun bawang, bawang goreng, limau kasturi dan cili.

* jika anda  tidak mahu segera memakan mee bandung ini, anda boleh menyediakan kuahnya dulu, jangan masukkan mee lagi. Hanya masak kuah bersama bahan lain sahaja. Mee boleh dicelur berasingan untuk mengelakkannya kembang.

Selamat mencuba.



Comments

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...