Skip to main content

Home made pizza untuk sahur

Bila dah hujung-hujung Ramadhan ni, selera anak-anak pun makin kurang time sahur. Pizza ni asalnya Sue masak malam tadi dalam pukul 10 . Dapat buat tiga biji dalam tray yang berukuran 12inci. Dua biji anak-anak terus makan sebaik saja masak, lagi sebiji time sahur. Bahan-bahan semua memang ada, terus buat. Ini pun satu dari favourite anak-anak juga. Kalau anda tidak mempunyai breadmaker untuk menguli, jangan bimbang. Boleh uli menggunakan tangan je. InsyaAllah jadi. Untuk topping kat atas pizza tu, terpulang pada citarasa anda atas kreativiti masing-masing.



Pizza

Untuk doh roti :
500g tepung high protein (boleh beli di kedai menjual bahan untuk kek/biskut)
1 peket Yis mauripan
1  1/2sudu besar gula
1 sudu kecil garam
2 sudu besar susu tepung
1 cawan minyak jagung
Air secukupnya

Satukan semua bahan diatas dan diuli hingga menjadi doh. Jika keras, sila tambahkan air. (Tapi jangan jadi cair seperti membuat cucur udang) Doh direhatkan hingga naik mengembang sekali ganda dalam bekas bertutup selama 30 - 40 minit.

Untuk Topping :
1 mangkuk daging cincang (atau ayam di potong dadu)
4 batang sosej dihiris nipis
Nanas di potong kecil
1 labu bawang holland dipotong dadu
1/2 tin Sos prego
2 biji buah tomato dipotong dadu
1/2 biji capsicum dipotong dadu
2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol di pasaraya)
Cheese parut
2 sudu besar butter
Air secukupnya
Garam, gula

Cara masak sos topping :
Cairkan butter, tumiskan bawang holland bersama buah tomato yang dipotong dadu hingga naik baunya. Masukkan sos prego, daging cincang dan sedikit air. Masak hingga daging empuk. Masukkan garam dan gula. Akhir sekali taburkan daun oregano. Ketepikan.

Griskan mentega pada dulang, ambil doh dan ditumbuk untuk mengeluarkan angin. Ambil sedikit doh tadi dan di ratakan dalam dulang. Bakar selama 10minit dalam suhu 150'C. Keluarkan dari ketuhar dan diletakkan sos topping. Taburkan hirisan sosej, hirisan nanas, capsicum dadu dan cheese parut. Bakar semula selama 20minit dalam suhu 150'C.

Siap

Out dulu pergi membeli barang untuk buat biskut raya..

Comments

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...