Sunday, August 4, 2013

Puding Tembikai

Alhamdulillah, hari ini 26 Ramadhan 1434 H bermakna telah 26 hari kita berpuasa. Hari kedua sekolah bercuti, sambil kemas-kemas rumah...sambil masak sikit-sikit, sambil update blog.
Hari ini, menu Sue sekeluarga Nasi Beriani (klik di sini untuk resepi) , Ayam Merah Madu (klik di sini untuk resepi) dan juga Puding Tembikai. Ok, jom kita lihat resepinya.



Puding Tembikai
Sumber : Myresepi

Bahan-Bahan:

1 paket agar-agar serbuk (clear) 10g
3 keping roti gardenia
4 cawan air kosong
5 sudu besar gula
5 sudu besar susu pekat manis
1 cawan susu cair
2 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila
Sedikit cincau di cincang kecil
Pewarna hijau dan merah

Cara masak :


1. Carik-carikkan roti gardenia dan rendam dalam susu cair hingga lembut (anggaran 30minit). Kisar halus roti yang direndam tadi bersama susu cair dan susu pekat (menggunakan blender) Ketepikan.
2. Masak agar-agar bersama gula dan air mendidih.
3. Masukkan roti yang dikisar tadi kedalam agar-agar. Tambahkan mentega dan esen vanila. Kacau dalam api perlahan hingga pekat.
4. Ambil sedikit adunan agar-agar dan warnakan merah. Curahkan kedalam loyang dan tabur cincau yang dicincang tadi. Biarkan beku.
5. Baki agar-agar pula hendaklah dibiarkan dalam api perlahan untuk mengelakkan ianya beku dan keras.
6. Ambil sedikit agar-agar dalam warna asal (putih) dan curahkan ke atas agar-agar merah. Biarkan beku.
7. Bahagian agar-agar yang tinggal diwarnakan hijau. Curahkan ke atas bahagian putih tadi.
8. Biarkan sejuk dan beku baru disimpan ke dalam peti sejuk.

Sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment