Tuesday, November 4, 2014

Carrot Walnut Cake yang sedap, moist, berkrim...

Entry kek lagi...Kami satu family memang penggemar kek carrot. Tapi tak boleh buat selalu. Maklumlah, nanti sedar2 baju semua dah tak muat. Hihihi...ok jom kita semak resepinya.


Carrot Walnut Cake
Oleh : Surianti Ramli

2 cawan tepung superfine*
1/2 sk baking powder*
1/2 sk soda bikarbonat*
3/4 cawan gula perang
1/4 cawan gula castor
4 biji telur
1 sk esen vanilla
1 sk serbuk kayu manis
1 sb susu pekat manis
1 cawan minyak jagung
1 cawan walnut cincang (panggang terlebih dulu)
2 cawan carrot parut
1/2 cawan kismis hitam

#Satukan carrot parut bersama kismis hitam dan perap selama 2 jam.

Cara penyediaan :
1. Pukul telur hingga kembang. Kalau tiada mixer, boleh gunakan blender.
2. Masukkan gula castor dan gula perang sambil dipukul lagi. Kemudian masukkan susu pekat, minyak jagung dan  esen vanilla, pukul lagi anggaran 3 minit. Ketepikan.
3. Satukan bahan bertanda * dan ayak.  Gaul sebati bersama bahan yang dipukul tadi. Masukkan serbuk kayu manis, carrot parut, walnut dan juga kismis. Kacau rata secara kaup balik sahaja.
4. Panaskan oven. Griskan loyang bulat bersaiz 7" dan alas dengan baking paper. Griskan lagi sekali di atasnya. Bakar kek selama 50 minit pada suhu 170'C atau sehingga masak mengikut jenis oven masing-masing.

Nota :
Sukat semua bahan menggunakan saiz cawan yang sama. (Saya gunakan cawan metrik).
Sejukkan kek terlebuh dahulu sebelum menyapu butter cream.
Kek ini bertekstur lembab.

Butter cream :
125g butter (1/2 buku)
250g cream cheese (saya guna tatura)
1/2 cawan gula icing
1 sb susu pekat manis
1 sk jus lemon

-pukul butter hingga kembang, masukkan cream cheese sambil dipukul lagi hingga gebu. Masukkan gula icing, susu pekat dan jus lemon. Pukul sebati, sekejap saja. Sedia untuk digunakan.

No comments:

Post a Comment