Saturday, November 1, 2014

Kek Pisang Coklat Urai

Sedap dan wangi !
Sue masak kek pisang ni beberapa hari lepas, entry tertangguh. Baru hari ini dapat postkan dalam blog. Resepinya Sue dapat dari sahabat FB - Intan @ Adura's Delight. Sue copy paste di sini ya...




Kek Pisang Coklat Urai
Sumber : Adura's Delights
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Bahannya :
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula castor atau gula pasir
1/2 cawan gula perang
2 cawan pisang emas atau pisang berangan (yang telah dilecek)
1 cawan minyak jagung atau minyak masak sebarang jenama
2 biji telur
1 sudu kecil esen pisang atau esen vanilla
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonate
1/2 cawan coklat urai (nak ganti dgn coklat cip pun boleh)
sedikit garam
Caranya :
- Pukul telur bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Kemudian tambah minyak jagung, pukul sebati. Selepas tu tambah pula esen pisang. Pukul lagi.
- Kemudian masukkan pisang lecek. Pukul sebati, tambah sedikit garam.
- Ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarbonate, kemudian campurkan bahan2 yang telah dipukul tadi secara sikit demi sedikit, gaul sebati dgn senduk kayu.
- Campurkan coklat urai kedalam adunan, gaul sebati & tuangkan adunan ke dalam loyang yg telah dilapik dgn kertas minyak atau digris dgn butter.
- Panaskan oven, sedia untuk dibakar selama 40-60 minit dgn suhu 180c (mengikut oven masing2) sehingga masak.
- Setelah masak, keluarkan dari oven, sejukkan barulah dipotong. Sedia untuk dinikmati. Selamat mencuba.

1 comment: