Saturday, November 8, 2014

Bubur Kacang Hijau untuk minum petang


Dah lama tak masak bubur kacang hijau ni. Sedap pulak, bertambah-tambah makan. Untuk resepi ini, Sue masak menggunakan periuk "pressure cooker" Noxxa dari Amway. Sekejap je dah masak. Jom kita lihat resepinya.

Bubur Kacang Hijau
Sumber : Group Noxxa
Diolah semula oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
2 cawan kacang hijau ( tak perlu rendam)
8 cawan air
2 cawan santan pekat
2 sb sagu putih
8 sb gula perang (brown sugar)
Secubit garam
2 helai daun pandan

Cara masak :
1. Masukkan kacang hijau bersama air ke dalam periuk. Ambil fungsi high pressure 12 minit. On kan periuk. Tunggu hingga bunyi beep, lepaskan tekanan supaya wapnya keluar.
2. Ambil fungsi stir fry, masukkan gula, garam, sagu, daun pandan dan juga santan pekat. On kan periuk. Tunggu hingga mendidih. (Anggaran 5 minit sahaja). Off kan periuk.

Siap. Sedia dihidang.

*Kalau masak menggunakan periuk biasa, bahan yang digunakan sama juga seperti di atas. Hanya kacang hijau perlu direndam selama 4 jam untuk mempercepatkan ianya empuk. 

1 comment: