Tuesday, December 1, 2015

Ubi kayu rebus cicah kelapa dan sambal tumis cili padi

Bismillahirrahmanirrahim..dah lama tak makan begini, sedap pulak. penyediaannya pun mudah saja, Minum kopi o panas-panas..sedapnya.



Ubi Kayu Rebus
Oleh : Surianti Ramli

Ubi kayu dikupas kulitnya dan dicuci bersih
Secubitr garam kasar
Air secukupnya hingga dapat tenggelamkan ubi
-satukan semua dan rebus hingga ubi empuk. Angkat dan toskan.

Kelapa parut yang putih
Sedikit gula pasir (saya letak 1 sb)
Secubit garam halus
-satukan semua dan gaul sebati secukup rasa.

Sambal Cili Padi Ikan Bilis
Semangkuk kecil ikan bilis
1 labu bawang besar dihiris nipis
7 - 10 tangkai cili padi (ikut tahap kepedasan masing-masing) *
5 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
2 keping asam keping
- bahan bertanda * dikisar halus. Panaskan minyak dan masukkan ikan bilis bersama bahan kisar. Kacau sekejap, masukkan asam keping, garam dan gula. Bila sambal mulai pekat, masukkan bawang besar dan kacau rata. Sedia dihidang. kalau makan dengan nasi pun sedap juga.

No comments:

Post a Comment