Monday, November 23, 2015

Kerabu selom yang menyelerakan

Bismillahirrahmanirrahim..
Kawan2 suka mkn kerabu tak ? Biasanya Sue masak yang ringkas2 je (selalu pun begitulah). Bila ada kerabu begini, makan nasi pun bertambah-tambah. Makan pulak dengan nasi panas, tambah ikan goreng garing pun cukuplah..Sedap !



Kerabu Selom
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
1 ikat daun selom (cuci bersih dan hiris halus)
1 biji bawang besar dihiris nipis
2 - 3 biji limau kasturi diambil jusnya
Garam dan gula secukup rasa
Bahan tumbuk
2 sb ikan bilis (atau udang kering) disangai tanpa minyak
1 - 2 biji cili merah
Secubit belacan
Semangkuk kecil kelapa parut
Cara penyediaan :
Satukan semua bahan di atas dan gaul sebati secukup rasa garam, gula dan masamnya. Tidak perlu dimasak semua bahan (hanya ikan bilis saja sangai)
Sedia dihidang.
Ini rupa daun selom, kalau tempat lain Sue tak pasti dipanggil apa. Biasanya kalau diutara, daun selom ini juga dibuat ulam dan dimakan bersama laksa.

No comments:

Post a Comment