Wednesday, October 14, 2015

Masak Lemak Cili Padi Ikan Tongkol


Masak Lemak Cili Padi Ikan Tongkol (ini cara saya)
Oleh : Surianti Ramli
2 ekor ikan tongkol
Sedikit garam dan kunyit
-ikan diperisakan dengan garam dan kunyit dan digoreng hingga masak. Ketepikan.

15 tangkai cili padi
1 ruas kunyit
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
-semua bahan diatas dikisar halus

1 batang serai diketuk
Asam keping (saya guna 3 keping je)
2 cawan santan
(Sedikit air jika perlu)
Garam secukup rasa
Timun dipotong serong -jika suka

Cara penyediaan :
-masukkan bahan kisar bersama serai, asam keping dan santan ke dalam periuk. Didihkan dalam api perlahan.
-masukkan garam, timun serta ikan. Masak hingga sebati. Siap.

1 comment: