Tuesday, November 5, 2013

Sambal sotong yang pekat kuahnya...

Dulu-dulu waktu baru belajar memasak, kalau masak sambal sotong mesti kuahnya jadi cair. Maklumlah air sotong akan keluar bila di masak. Betapa tak sedapnya, tapi bila dah tahu caranya...wah...dapat memasak sambal sotong yang pekat kuahnya...adik-adik di luar sana yang baru belajar memasak, bolehlah mencuba cara ini.


Sambal sotong

Bahan-bahan :
1 kg sotong 
2 senduk cili kisar (jika suka lebih pedas, sila tambahkan)
1 senduk bawang besar kisar
3 ulas bawang merah (untuk ditumis)
3 ulas bawang putih (untuk ditumis)
2 sudu air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara masak :
1. Sotong dicuci bersih dan dimasukkan dalam kuali (tanpa minyak atau air) dan dibiarkan sekejap atas api untuk mengeluarkan airnya. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang merah serta bawang putih hingga harum baunya. 
3. Masukkan cili kisar dan bawang kisar. Masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. 
5. Masukkan sotong dan masak dalam api sederhana. Sekiranya perlu, tambahkan sedikit air dari rebusan sotong tadi. Tidak perlu dimasak terlalu lama kerana sotong telah pun dimasak terlebih dahulu dan jika terlalu lama, sotong akan menjadi keras.

Sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment