Tuesday, November 5, 2013

Gulai kerang pembuka selera

Salam 1 Muharram 1435H untuk semua, semoga sempena tahun baru ini kita dilimpahi rahmat dariNya dan menjadi lebih baik dari sebelumnya insyaAlaah...
Nak masak apa hari ni, apa kata kita masak gulai kerang. Kena awal sikit pergi pasar, nanti nak merebus dan mengopek kerang lagi.
Jom kita semak resepinya.


Gulai Kerang

Bahan-bahan :

2 kg kerang - direndam dalam air biasa dan diletakkan cili kering 5 atau 6 tangkai, biarkan dalam masa anggaran 1/2 jam. Tujuannya adalah untuk mengeluarkan pasir. Kemudian kerang dibilas dengan air beberapa kali sebelum direbus dengan air bersih dan 1 sudu besar garam kasar. Rebus hingga mendidih dan kulit kerang mula terbuka. Tutup api dan toskan air panasnya. Kopek dan ambil isi kerang. Ketepikan.

5 ulas bawang merah ( dikisar halus)
3 ulas bawang putih ( dikisar halus)
2 sudu besar rempah kari ikan
Nanas dipotong nipis
1 sudu besar kerisik
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
Garam secukup rasa

Bahan tumis :
3 ulas bawang merah 
3 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari

Cara masak :
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumis hingga harum baunya.
2. Masukkan pes rempah kari ( bawang kisar bersama rempah kari dicampur sedikit air untuk menjadikannya pes yang pekat).
3. Masak dalam api perlahan dan selau dikacau untuk mengelakkan rempah hangit.
4. Bila rempah telah masak, masukkan santan cair, isi kerang, nanas dan sedikit garam. Masak hingga mendidih.
5. Masukkan kerisik dan santan pekat. Biarkan masak lagi atas api. Biarkan sekejap, tutupkan api dan sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment