Thursday, July 11, 2013

Ayam Masak Merah

Menu 2 Ramadhan, untuk dimakan dengan nasi tomato. Alhamdulillah...


Ayam masak merah

Bahan-bahan :

1 ekor ayam dipotong dan dibersihkan.
6 sudu besar penuh cili kisar (jika suka pedas, boleh ditambahkan lagi)
10 ulas bawang merah dikisar
2 biji buah tomato dikisar
1 labu bawang besar dipotong baji
4 ulas bawang merah dihiris nipis (untuk tumis)
3 ulas bawang,putih dihiris nipis (untuk tumis)
1 inci halia diracik halus (untuk tumis)
Air secukupnya
Garam
Gula

Cara masak :

1. Ayam diperisakan dengan garam halus dan kunyit. Goreng ayam hingga masak keemasan. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
3. Bila telah naik baunya, masukkan cili kisar, bawang kisar, buah tomato kisar dan sedikit air (jika perlu).
4. Masak dalam api perlahan hingga mendidih, masukkan garam serta gula.
5. Masukkan ayam goreng serta bawang besar yang dipotong baji dan masak hingga pecah minyak.

Sedia dihidang dengan nasi tomato.



No comments:

Post a Comment