Sunday, August 21, 2016

Ikan Rebus Goreng aka Ikan Lengat

Bismillahirrahmanirrahim..


Kawan2 suka tak lauk ikan rebus goreng ? Kalu di utara dipanggil ikan lengat.
Sebelum ini Sue tak pernah buat sendiri, tapi sahabat Sue Pn Jamkhuriyati Hussain J/u Bahasa Negeri Perak yang ajar buat.. sedap rupanya. Makan dgn nasi panas, bertambah2 pulak makan.
Mudah je caranya :
Bahan-bahan :
1 kg Ikan kembung/ikan temenung bahasa utara/ikan sardin segar.
7-8 keping asam keping
1 sb garam kasar
Air secukupnya (agak tenggelam ikan)

Cara penyediaan :
Siang ikan & cuci bersih. Rebus bersama asam keping, garam kasar dan air. Asam keping kalau nak letak banyak pun boleh. Bila mendidih, matikan api. Biar semalaman terendam dan esoknya  toskan air. Goreng garing dalam minyak panas. Kalau suka letak bawang & lada potong.

*lebihan ikan rebus boleh disimpan dlm peti ais, hanya toskan airnya dan bila nak makan boleh keluarkan dan goreng.
Sedap !

No comments:

Post a Comment