Sunday, August 21, 2016

Bismillahirrahmanirrahim...
Misi menghabiskan ceri, maka terjadilah kek ini. Hasil berjalan2 ke blog omputeh. Tapi Sue ubahsuai sedikit dari resepi asalnya mengikut kesesuaian bahan.

Cherry Butter Cake
Oleh : Surianti Ramli
(Loyang 8 x 4 inci)
Bahan2 :
125 gram mentega
1/2 cawan gula kastor
2 biji telur gred A
1 sb sunkist
1 1/2 cawan tepung gandum *
1 st baking powder *
1/2 cawan susu segar
Hirisan ceri merah dan hijau secukupnya (Sue letak 1/2 cawan)
Badam cincang utk tabur di atas kek
-bahan bertanda * disatukan dan diayak
Cara penyediaan :
Ambil 1 sb tepung gandum dan gaul sebati dengan buah ceri. (Ini bertujuan supaya ceri tidak mendap ke bawah kek). Ketepikan dulu.
Putar mentega dengan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan putar lagi. Masukkan sunkist. Putar sebati. Masukkan tepung berselang seli dengan susu. Kacau secara kaup balik.
Masukkan ceri merah dan hijau yang telah digaul 1 sb tepung gandum tadi. Kacau sebati . Tinggalkan sedikit untuk tabur di atas. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah digriskan. Tabur lebihan ceri dan badam cincang. Panaskan oven terlebih dulu. Bakar kek pada suhu 160'C hingga masak selama 40 - 45 minit bergantung pada oven masing-masing.
Sejukkan di redai.

No comments:

Post a Comment