Nasi dagang antara makanan kegemaran Sue dengan hubby. Biiasanya Sue beli je nasi dagang sebab tak tahu cara memasak. Tapi memang berkeinginan sangat untuk masak sendiri,.Alhamdulillah, hajat terlaksana baru-baru ini. Dapat tambah nasi berpinggan-pinggan. Sedap !
Nasi Dagang
Sumber ; Minami/Myresepi
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Bahan;
1kg ikn tongkol/2ekor
4sb cili kisar-ikut suka masing2
3sb serbuk ketumbar
1sb serbuk jintan manis
1sb serbuk jintan putih
1 liter santan-blh lebih
1in kunyit hidup-blend
1in halia-blend
1in lengkuas-blend
1labu bwg besar-blend
3-4ulas bwg putih -blend
Asam keping
1/2cwn gula kerek/kabung/merah
Garam
Minyak utk menumis
15 biji cili api akar
Belimbing buluh/kcg panjang/timun-klu suka
Cara;
Bersihkn ikan tongkol- rebus brsama asam keping-
Campur semua bahan yg sudah d blend-
Panaskn minyak n tumis bahan blend hingga masak/naik minyak
Masukn santan n gula merah n garam biar mendidih n sedikit pekat-masukan ikan yg telah d rebus semalaman n gaul rata n masukn sedikit ari rebusan ikan tgk pd kepekatan yg kita suka..
Masukan cili akar n belimbing/ kcg pjg/ belinbing buluh..
Rasa masam masin n manis nya ikut selera sendiri..
Siappp utk d hidangkn brsama nasi dagang / nasi putih..
Note:
Utk hasil yg lbh sedap seelok2nya ikan rebus tu biarlah semalaman
Sumber ; Minami/Myresepi
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
- **NASI**
- # 4 cawan beras biasa + 1 cawan beras pulut
- # 1/2 tin santan
- # garam dan gula
- # 1 sudu besar halba
- # bawang dan halia (hiris halus2)
- # air
Cara-cara
- NASI: Beras dibasuh dan direndam 1 malam. Panaskan air. Tunggu sehingga air mendidih. Masukkan beras dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik. Biarkan seketika selama 5-10 minit. Angkat dan pindahkan ke dalam bekas yang besar. Masukkan air atau santan cair sehingga beras tersebut kembang dan garam secukup nya. Kukus buat kali kedua. Masukkan nasi ke dalam pengukus dan kukus sehingga naik wap. Biarkan seketika. Setelah itu, angkat dan pindahkan ke dlm bekas. masukkan gula dan santan yg dibancuh dengan sedikit air. Akhir sekali masukkan halba, bawang dan halia
- **ACAR**
- 2 batang timun
- 1 batang lobak merah
- 1/2 biji bawang besar
- 1 biji lada besar
- cuka, garam, gula
Gulai ikan Tongkol
Sumber : Kak Suhaini Abd Wahab
Bahan;
1kg ikn tongkol/2ekor
4sb cili kisar-ikut suka masing2
3sb serbuk ketumbar
1sb serbuk jintan manis
1sb serbuk jintan putih
1 liter santan-blh lebih
1in kunyit hidup-blend
1in halia-blend
1in lengkuas-blend
1labu bwg besar-blend
3-4ulas bwg putih -blend
Asam keping
1/2cwn gula kerek/kabung/merah
Garam
Minyak utk menumis
15 biji cili api akar
Belimbing buluh/kcg panjang/timun-klu suka
Cara;
Bersihkn ikan tongkol- rebus brsama asam keping-
Campur semua bahan yg sudah d blend-
Panaskn minyak n tumis bahan blend hingga masak/naik minyak
Masukn santan n gula merah n garam biar mendidih n sedikit pekat-masukan ikan yg telah d rebus semalaman n gaul rata n masukn sedikit ari rebusan ikan tgk pd kepekatan yg kita suka..
Masukan cili akar n belimbing/ kcg pjg/ belinbing buluh..
Rasa masam masin n manis nya ikut selera sendiri..
Siappp utk d hidangkn brsama nasi dagang / nasi putih..
Note:
Utk hasil yg lbh sedap seelok2nya ikan rebus tu biarlah semalaman
No comments:
Post a Comment