Wednesday, March 11, 2015

Pau Gebu dan Lembut

Seronok sangat berjaya membuat pau yang gebu dan lembut seperti ini. Hubby dan anak2 Sue suka sangat. Mudah pula cara membuatnya. Resepi ini Sue dapat dari sahabat FB yang memang pakar memasak, kak Kak Norlie (boleh click di sini)

Sebelum dikukus


Selepas dikukus


Pau Gebu
Sumber : kak Norlie
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan ( 10 biji )
250g (2 cawan ) tepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)
3g (3/4 sudu teh) yis kering
2g (1/2 sudu teh) baking powder
50g (4 sudu makan) gula castor
20g (1 sudu makan) lemak sayuran
2g (1 sudu teh) bread softener
1/2 cawan air suam
Cara-cara
Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin.
***Jika menggunakan Bread Maker, masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam. Tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam)
Bahagikan doh kepada 10 bahagian
Masukkan inti dan tutup kemas.
Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.
***untuk inti, bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan.
Rehatkan pau selama 45 minit.
Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit.
***Tips : Air perlu lah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.
Petua dari seorang sahabat Sue :
Balut tudung periuk kukus dgn kain utk mengelakkan air menitis. Bila pau telah masak, tutup api dan biarkan pau dlm periuk selama 5 minit. Kemudian baru keluarkan. Tujuannya supaya pau tidak mengecut.

No comments:

Post a Comment