Friday, February 6, 2015

Sayur Buncis Goreng Kunyit

Hari Jumaat, sekolah masuk jam 1230 tgh (sekolah cina), biasanya Sue masak yang mudah dan cepat sahaja (biasa pun macam tu, memang kejar masa). Cukuplah sayur buncis dan 1 lagi jenis lauk. Mujur anak2 dan hubby tak cerewet bab makan. Semuanya sedap, alhamdulillah...


Sayur Buncis Goreng Kunyit
Oleh : Surianti Ramli

Bahan2 :
1 ikat kacang buncis 
2 ulas bawang putih didadu kecil
1 labu bawang besar (potong ikut suka)
1 biji lada merah dipotong
2 keping dada ayam di dadu
Sedikit kunyit serbuk
Garam 
Sedikit air
Minyak masak

Cara penyediaan :
1. Dada ayam diperisa dengan garam dan kunyit. 
2. Panaskan sedikit minyak masak, goreng isi ayam tadi hingga masak (minyak jangan banyak seperti menggoreng cucur/goreng lauk). Kalau banyak, buangkan sedikit.
3. Masukkan bawang putih, bawang besar, lada merah, buncis dan sedikit air. Gaul rata. Biarkan sekejap hingga sayur masak. Tutupkan api. Sedia dihidang.

*kalau suka, boleh juga masukkan tempe yang telah digoreng terlebih dahulu.


No comments:

Post a Comment