Friday, February 6, 2015

Ikan Keli Goreng Sambal



Ikan Keli Goreng Sambal
Oleh :Surianti Ramli

Bahan2 :
4 ekor ikan keli dibersihkan

Cara menghilangkan hanyir ikan keli :
-perahkan beberapa biji limau (Sue gunakan 3 biji limau kasturi) dan gaulkan pada ikan bersama garam kasar. Biarkan anggaran 15 - 20minit. Bilas dengan air bersih.

Petua mengelakkan ikan keli meletup sewaktu menggoreng :
Perisakan ikan dengan garam dan kunyit, lumurkan sedikit tepung jagung dan terus goreng seperti biasa. InsyaAllah ikan keli tidak akan meletup dan sedap isinya.

Bahan lain :
2 senduk cili kisar (boleh gantikan dengan beberapa biji lada merah yang ditumbuk)
5 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih (ditumbuk kasar)
Sedikit gula dan garam
2 keping asam gelugur
Sedikit minyak masak

Cara masak :
1. Panaskan minyak, tumis bawang hingga harum. Masukkan cili kisar dan asam keping, masak hingga cili betul2 masak.
2. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
3. Bila cili mulai kering, tutupkan api dan curahkan ke atas ikan keli.

Selamat mencuba.
Resepi yang ringkas dan mudah.


No comments:

Post a Comment