Sunday, February 15, 2015

Moist Chocolate Cake mudah dan sedap utk anniversary

Kek ni Sue buat semalam 14 Februari sempena wedding anniversary. Alhamdulillah walaupun ringkas, tapi kek ni sedap sangat. Strawberry cicah sos coklat, ditambah dengan topping coklat dan cream cheese... sedap !



Moist Chocolate Cake
Oleh : Surianti Ramli

Bahan A :
2 biji telur gred A
1 cawan minyakjagung
1 cawan gula castor
1 cawan susu segar
1 cawan air suam
-satukan semua bahan A dan mix hingga sebati. (Anggaran 5 -7 minit) Kalau gunakan blender pun boleh juga.
Ketepikan.

Bahan B :
2 cawan tepung superfine (boleh juga guna tepung gandum)
1 cawan serbuk koko
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
-satukan bahan B dan ayak.

Cara penyediaan :
1. Bahan A + bahan B. Kacau guna whisk hingga sebati.
2. Griskan loyang dengan mentega, alas baking paper pada dasarnya dan gris lagi. Tuangkan adunan. Boleh dibakar atau pun dikukus.
-bakar 175'C selama 45 minit hingga masak @ kukus selama 45 minit. Jika kukus, pastikan air telah dipanaskan terlebih dulu dan tudung periuk kukus hendaklah dibalut tuala untuk mengelakkan air menitis.
Sejukkan kek.
Potong bahagian tengahnya menjadikan 2 layer.

Cara buat topping coklat :
1 cawan minyak jagung
3/4 cawan serbuk koko
3/4 cawan susu pekat
-mix hingga sebati.
-masukkan dalam piping bag.

Cara buat topping cream cheese :
1 cawan cream cheese (saya guna tatura)
1 cawan whipping cream Anchor
6 sb susu pekat
-mix hingga sebati.
-masukkan dalam piping bag.

Cara letak topping :
-paipkan topping ke atas lapisan kek yang pertama. Selang selikan topping coklat dan cream cheese.
-letakkan lapisan kek yang kedua. Ulang proses sama. Hiaskan strawberri dan lain-lain coklat kesukaan.

Info penting utk yang belum tahu mengenai cheese (yang dah tahu, sila abaikan) :
Guna cream cheese utk topping.
*jgn guna cheese mozarella, itu utk letak atas pizza/lasagna
*jgn guna cheddar cheese, itu utk parut atas snow cheese cake

No comments:

Post a Comment