Kek ni Sue buat semalam 14 Februari sempena wedding anniversary. Alhamdulillah walaupun ringkas, tapi kek ni sedap sangat. Strawberry cicah sos coklat, ditambah dengan topping coklat dan cream cheese... sedap !
Moist Chocolate Cake
Oleh : Surianti Ramli
Bahan A :
2 biji telur gred A
1 cawan minyakjagung
1 cawan gula castor
1 cawan susu segar
1 cawan air suam
-satukan semua bahan A dan mix hingga sebati. (Anggaran 5 -7 minit) Kalau gunakan blender pun boleh juga.
Ketepikan.
Bahan B :
2 cawan tepung superfine (boleh juga guna tepung gandum)
1 cawan serbuk koko
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
-satukan bahan B dan ayak.
Cara penyediaan :
1. Bahan A + bahan B. Kacau guna whisk hingga sebati.
2. Griskan loyang dengan mentega, alas baking paper pada dasarnya dan gris lagi. Tuangkan adunan. Boleh dibakar atau pun dikukus.
-bakar 175'C selama 45 minit hingga masak @ kukus selama 45 minit. Jika kukus, pastikan air telah dipanaskan terlebih dulu dan tudung periuk kukus hendaklah dibalut tuala untuk mengelakkan air menitis.
Sejukkan kek.
Potong bahagian tengahnya menjadikan 2 layer.
Cara buat topping coklat :
1 cawan minyak jagung
3/4 cawan serbuk koko
3/4 cawan susu pekat
-mix hingga sebati.
-masukkan dalam piping bag.
Cara buat topping cream cheese :
1 cawan cream cheese (saya guna tatura)
1 cawan whipping cream Anchor
6 sb susu pekat
-mix hingga sebati.
-masukkan dalam piping bag.
Cara letak topping :
-paipkan topping ke atas lapisan kek yang pertama. Selang selikan topping coklat dan cream cheese.
-letakkan lapisan kek yang kedua. Ulang proses sama. Hiaskan strawberri dan lain-lain coklat kesukaan.
Info penting utk yang belum tahu mengenai cheese (yang dah tahu, sila abaikan) :
Guna cream cheese utk topping.
*jgn guna cheese mozarella, itu utk letak atas pizza/lasagna
*jgn guna cheddar cheese, itu utk parut atas snow cheese cake
No comments:
Post a Comment