Friday, October 24, 2014

Terung Masak Kicap

Dulu-dulu Sue tak pernah makan terung masak kicap, tapi ada seorang kawan sama tempat kerja yang kerap masak masakan ini dan bawa ke tempat kerja untuk kami makan bersama-sama. Sedap rupanya. jom kita lihat resepinya.


Terung Masak Kicap
Sumber : Nurol Huda Abd Hamid
Dicuba oleh ; Surianti Ramli

Bahan-bahan :
3 biji terung dipotong bulat (ketebalannya anggaran 1/2 inci)
3 ulas bawang putih dimayang
1 biji lada merah/lada hijau di hiris nipis
Sedikit udang kering
Kicap lemak manis secukupnya
Minyak masak

Cara penyediaan :
1.Panaskan minyak dan gorengkan terung hingga agak layu dan lembut. Angkat dan ketepikan.
2. tumiskan bawang putih, masukkan udang kering dan kacau goreng sekejap.
3. Masukkan terung bersama kicap secukupnya. Goreng hingga rata dan sebati.
4. Akhir sekali masukkan bawang besar bersama lada merah. Kacau rata.

Sedia dihidang. Mudah, kan ?
Tak perlu masukkan garam kerana kicap itu sendiri sudah cukup rasa masinnya.

No comments:

Post a Comment