Tuesday, September 16, 2014

Donut Gebu, lembut dan sudah pastinya sedap

Sedap betul donut hari ni. Memang donut antara makanan kegemaran family Sue terutamanya si bongsu, Amirul. Sekejap je dah habis. Seronok rasanya bila tiap kali masak, bila family kita menikmati dengan sepenuh hati...alhamdulillah. Bertambah semangat untuk memasak.


Donut Gebu
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
2 cawan tepung high protein
1 sb mentega 
2 sb susu pekat manis ( atau 1sb susu tepung + 1 sb gula)
2 sudu teh yis 
1/2 cawan air suam (air suam digunakan untuk kaedah uli tangan, jika uli dengan mixer boleh gunakan air sejuk dari peti ais)
secubit garam 
Gula kaster untuk ditabur atas donut

Cara-cara :
Kaedah uli menggunakan tangan ,
1. Letakkan yis kedalam air suam, kacau dan biarkan seketika anggaran 5 minit atau hingga berbuih untuk menghidupkan yis.
2. Satukan tepung, marjerin, susu pekat manis dan garam.
3. Masukkan air suam barcampur yis tadi. Uli sebati hingga doh (tidak melekat di tangan) jadi licin dan kenyal.
3. Bentukkan donut mengikut citasara masing2. Biarkan donut tadi selama 40 minit atau naik 2 kali ganda. Kemudian bolehlah digoreng dalam minyak panas. Bila telah suam, tabur dengan gula kaster.

*Kaedah uli menggunakan mixer, 
1. Masukkan bahan kering diikuti bahan basah. Uli bermula speed perlahan dan kemudian lajukan speed. Teruskan menguli hingga doh jadi licin dan kenyal.
2. Bentukkan donut dan biar hingga donut mengembang 2 kali ganda.
3. Panaskan minyak (sederhana), bolehlah goreng donut tersebut. Selepas goreng biarkan donut sehingga suam dan tabur gula kaster.  

Catatan : Sue uli menggunakan mixer dan membulatkan donut sebesar bola ping pong. Bila donut naik 2 kali ganda, Sue gunakan jari dan membuat lubang pada bahagian tengahnya. Kemudian barulah digoreng.
Tips untuk donut yang kekal lembut walaupun sejuk adalah menggunakan tepung high protein.

No comments:

Post a Comment