Saturday, September 14, 2013

Nasi Goreng Cina untuk sarapan

Salam semua, selamat berhujung minggu. Lega rasanya minggu ini cuti sampai Isnin sempena hari Malaysia 16 September. Cuti-cuti macam ni, boleh la memasak. Kalau hari bekerja, kelam kabut berkejar masa. Sarapan apa pagi ini ? Jom kita masak nasi goreng. Senang dan mudah disediakan.
*Tips untuk memasak nasi goreng, pastikan nasi yang hendak digoreng itu dimasak 5 jam sebelum anda menggorengnya supaya nanti jadi peroi dan cantik (tidak lembek atau hancur). Biasanya Sue masak pada waktu malam sebelum tidur sebagai persediaan untuk digoreng pada waktu pagi.


Nasi Goreng Cina (versi saya)

Bahan-bahan :
2 cawan beras dimasak menjadi nasi
5 ulas bawang putih dipotong dadu
1 labu bawang besar dipotong baji
2 keping dada ayam dipotong dadu
*jika suka boleh juga masukkan udang atau sotong
3 biji telur dijadikan telur hancur (scrambled egg)
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap manis
Garam halus secukup rasa
1 sudu besar serbuk lada sulah

Hiasan : daun sup, daun bawang, cili merah

Cara masak :
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan isi ayam dan goreng hingga masak.
3. Masukkan bawang besar dan goreng hingga layu.
3. Masukkan nasi, garam halus, kicap, sos tiram dan lada sulah. Kacau rata hingga sebati semuanya.
4. Akhir sekali, masukkan telur hancur. Kacau rata dan sedia dihidang bersama taburan daun sup dan daun bawang serta cili merah yang dipotong.

1 comment:

  1. terima kasih sudia share resepinya ye kak =)
    sudi2 lah lawat resepiasia.com

    ReplyDelete