Sunday, September 15, 2013

Jom masak mee bandung

Mee bandung antara menu kesukaan family Sue. Mungkin cara masak mee bandung ni ada pelbagai versi. Terpulang pada citarasa masing-masing, ini cara Sue. Cepat dan ringkas penyediaannya. Kalau suri rumah yang berkejar masa, sesuai sangatlah mencuba. Ok jom kita lihat resepinya...



Mee Bandung

Bahan-bahan :
1 bungkus mee kuning
1 mangkuk kecil daging dipotong dadu (kalau tak letak daging pun sedap juga)
10 ekor udang basah
5 ekor sotong
Kobis
Sawi
Telur (terpulang berapa biji kesukaan anda)
2 liter air kosong
1 kiub pati ayam
Garam
Gula
2 sudu tepung jagung dibancuh dengan 1/4 cawan air

Bahan kisar :
10 tangkai cili kering direbus terlebih dahulu (jika suka pedas, sila tambahkan)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji buah tomato yang masak
1 genggam udang kering

Bahan hiasan atas mee :
Tauhu digoreng dan dibiarkan sejuk sebelum dipotong
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Cili merah
Cili hijau
Limau kasturi

Cara masak :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan air, daging dan kiub pati ayam.
3. Rebus sehingga daging empuk.
4. Masukkan garam, gula, sotong dan udang.
5. Masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
6.  Didihkan sekejap
7. Pecahkan telur ke dalam kuah. Perlahankan api supaya telur tidak hancur.
8. Bila telur telah masak, masukkan sayur dan mee.
9. Tutup api, sedia dihidang dengan tauhu goreng, daun sup, daun bawang, bawang goreng, limau kasturi dan cili.

* jika anda  tidak mahu segera memakan mee bandung ini, anda boleh menyediakan kuahnya dulu, jangan masukkan mee lagi. Hanya masak kuah bersama bahan lain sahaja. Mee boleh dicelur berasingan untuk mengelakkannya kembang.

Selamat mencuba.



No comments:

Post a Comment