Monday, June 17, 2013

Puding Roti Sos Kastard

Dessert untuk berbuka tadi, bismillah...






Bahan-bahan :


8 keping Roti
* segelas susu segar 
* 4 sudu besar gula
* 2 sudu besar mentega- cairkan
* 2 biji Telur
* 1 sudu teh esen vanilla
* 1 sudu besar tepung jagung
segenggam kismis hitam

Sos Kastard :

1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastad

Cara-cara:

1. Griskan loyang, potong empat setiap keping roti. Susunkan dlm loyang.
2. Blend bahan-bahan bertanda * (lebih kurang 2minit) dan tuang ke atas roti tadi.
Biarkan roti terendam 30minit.
3. Taburkan kismis diatas adunan.
Bakar pada suhu 180 C selama 40 minit atau sehingga masak.
4. Untuk membuat sos kastad , campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga masak (agak pekat) dlm api perlahan.
5. Makan puding roti bersama sos kastard.

2 comments: