Monday, December 3, 2018

Ayam Tandoori yang sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim,



Nampak macam banyak bahan, tapi cara membuatnya mudah saja. Sedap dimakan dengan roti nan, tapi saya makan dengan nasi.
.
Ayam Tandoori
.
Bahan utama :
5 bahagian ayam
1 cawan yogurt asli
1 biji lemon - ambil jusnya
Garam
1/2 sk pewarna merah
.
Bahan A (kisar)
3 tangkai daun ketumbar
3 tangkai daun pudina
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
.
Bahan B
1 sb serbuk cili
1 sb rempah kari
1 sk kunyit serbuk
.
Bahan C (kisar/tumbuk)
1 sb jintan manis
1 sb ketumbar
1 sb lada hitam
.
Cara penyediaan :
1. Ayam dicuci bersih, kelar sedikit serta direbus separuh masak dan toskan. Kalau tak mahu rebus pun boleh , tapi kena panggang lama sikit (Saya nak jimatkan masa memanggang nanti)
2. Satukan semua bahan, gaul sebati dan lumurkan pada ayam.
3. Perap semalaman (atau 4 jam). 4. Boleh digoreng atau bakar dalam oven/pemanggang hingga masak. (Saya panggang menggunakan air fryer pada suhu 180’C selama 20 minit)


1 comment:

  1. Extraordinary review, I am a major adherent to remarking on online journals to advise the blog scholars realize that they've added something advantageous to the internet! Can you guess how much these celebrities are worth? Test your knowledge with Celebrity net worth.

    ReplyDelete