Saturday, September 9, 2017

Kek Marble Lembut yang gebu dan sedap

Bismillahirrahmanirrahim,
Entry tertangguh, sebenarnya Sue dah post dalam fb dan IG.
Kek marble yang lembut & gebu tanpa serbuk penaik. .



Kek Marble Lembut (loyang 8 x 8 inci)
Oleh : Surianti Ramli
.
Bahan A :
150 gm butter dicairkan (timbang dulu baru cairkan)
.
Bahan B :
5 biji telur gred A
230 gm tepung gandum
170 gm gula caster
1 sudu besar ovalete (sudu metrik)
50 ml susu cair
1 sudu teh esen vanila
.
Bahan lain :
Pewarna/perisa kesukaan
(saya gunakan strawberry emulco dan serbuk koko)
Butter secukupnya untuk di sapu pada loyang
Kertas minyak
.
Cara penyediaan :
1. Panaskan oven terlebih dahulu, sapu loyang dengan butter dan alas dengan kertas minyak. Kemudian sapukan butter sekali lagi diatasnya.
2. Satukan bahan B, pukul menggunakan mixer hingga kembang dan gebu (anggaran 7 minit)
3. Masukkan bahan A iaitu butter yang telah dicairkan. Kaup balik hingga sebati.
4. Bahagikan kepada perisa atau pewarna kesukaan. Ambil adunan dan lapiskan berselang seli pada loyang kek hingga selesai. Hentakkan loyang kek sedikit supaya adunan kek sekata dalam loyang.
5. Bakar hingga masak pada suhu 160'C selama 45 - 50 minit (bergantung pada suhu oven masing-masing).
6. Sejukkan diredai.


No comments:

Post a Comment