Friday, April 14, 2017

Nasi Kacang Dal pembuka selera bersama Ayam Masak Ros yang sedap


Bismillahirrahmanirrahim,
Hidangan tengahari tadi, seperti yang dijanjikan dalam Instagram, Sue akan masukkan resepinya petang tadi. Tapi disebabkan ada hal yang perlu diuruskan, tertangguh hingga malam.

Nasi Kacang Dal
Oleh : Surianti Ramli


Bahan-bahan :
4 cawan beras basmathi (cuci bersih, rendam dengan air biasa 30 minit dan toskan)
6 cawan air 
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan kacang dal (rendam 1 jam, kemudian direbus empuk)
Garam kasar
Gula 
Pewarna kuning

Bahan kisar :
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan tumis :
3 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar minyak jagung
2 helai daun pandan
1 tangkai bunga cengkih
1 tangkai bunga lawang
1 biji buah pelaga
1 batang kayu manis
1 labu bawang besar didadu 

Cara penyediaan :
1. Panaskan minyak sapi dan minyak jagung. Tumis bahan tumisan hingga harum.
2. Masukkan bahan kisar. Kacau sekejap hingga sedikit didih.
3. Masukkan beras, kacau goreng dalam anggaran 1 minit. 
4. Masukkan air, susu cair, garam serta kacang dal. Masak seperti memasak nasi biasa.
5. Bila air telah kering, titiskan pewarna kuning. Semasa proses ini, jangan dikacau langsung nasi. Biarkan anggaran 10 minit barulah digembur perlahan dengan senduk kayu.

Nota : 
Sukatan air bergantung pada jenis beras yang kita gunakan.
Sukatan garam dan gula, Sue letak masing-masing 1 sudu besar.




Ayam Masak Ros
Oleh : Surianti Ramli


Bahan-bahan :
1 ekor ayam saiz sederhana (cuci bersih, letak garam kunyit dan goreng separuh masak)
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
Garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar A :
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan kisar B :
10 - 15 tangkai cili kering
1 biji tomato

Bahan kisar C :
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih

Bahan tumis :
1/2 cawan minyak lebihan goreng ayam
1 helai daun pandan
Kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga (gunakan 1 bagi setiap jenis)
1 biji bawang besar dipotong baji

Cara penyediaan :
1. Panaskan minyak, tumiskan bahan tumisan hingga harum.
2. Masukkan bahan kisar A, kacau sekejap. Masukkan bahan kisar B, kacau sekejap juga. Kemudian masukkan bahan kisar C. Kacau api perlahan hingga pecah minyak. 
3. Masukkan santan, garam dan gula. Kacau api perlahan. Masukkan ayam, masak hingga kuah pekat dan bersalut kuah pada ayam. (Sue biarkan anggaran 10 minit). Matikan api.

Ayam masak ros ini adalah masakan yang pekat kuahnya.


Acar Timun Jelatah
Oleh : Surianti Ramli


Nenas
Timun
Bawang besar
Cili merah
Garam
Gula
Cuka (Sue gantikan dengan 1 biji perahan limau kasturi)
-tiada  sukatan khusus untuk acar mentah ini, hanya digaul rata sesedap rasa.
-semua bahan dipotong dan disatukan. Gaul sebati.


Papadom digoreng seperti keropok, Sue gunakan jenis besar, jenama Allagapa's.




No comments:

Post a Comment