Wednesday, February 1, 2017

Killer Soft Bread yang popular di alam maya

Bismillahirrahmanirrahim,
Resepi ini sue buat masa akhir tahun lepas, tapi disebabkan kekangan waktu, tertangguh pula entrynya.
Antara resepi terbaik, ramai rakan fb, blogger dan IG yang telah mencuba resepi ini. Mudah dan hanya menggunakan barang yang minima. Tapi hasilnya memang terbaik alhamdulillah.
*teruja dengan hasilnya, kali ini Sue letak banyak gambar roti.





Killer Soft Bread
Sumber Rujukan : Victoria Bakes
Dicuba oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
260 gm tepung high protein (tepung roti)
30 gm gula pasir
3 gm yis kering
180 gm cairan (hasil campuran 1 biji telur gred A + susu full krim jadikan 180 gm cairan)
30 gm mentega
2 gm garam

Cara penyediaan :
1. Satukan bahan kering. Masukkan bahan cairan dan uli hingga sebati.
2. Masukkan mentega dan uli hingga adunan menjadi elastik dan licin. (Saya uli menggunakan mixer)
3. Sapu loyang dengan mentega. Terus bentukkan doh dan letak dalam loyang.
4. Tunggu hingga doh mengembang dua kali ganda. Percikkan air ke atas doh. (Boleh juga oles doh dengan campuran kuning telur dan susu cair).
5. Panaskan oven terlebih dahulu dan bakar hingga masak antara suhu 170 - 180'C selama 15 - 20 minit (bergantung pada jenis oven anda).
6. Sapukan roti/bun yang panas semasa baru diangkat dengan mentega. Sejukkan diredai.

Semasa proses mengembangkan doh.



Bun yang siap dibakar.


 Bun yang masak sempurna mesti berkeadaan seperti in pada bahagian bawahnya.


Nota Surianti:
*Resepi asal menggunakan cairan sebanyak 160 - 180 gm.
*Adunan roti perlu diuli hingga keadaannya licin dan kenyal untuk mendapat hasil roti yang lembut.
*Resepi ini tidak memerlukan proses mengembangkan doh sebanyak dua kali.

No comments:

Post a Comment