Sunday, February 12, 2017

Cokodok terlajak sedap

Bismillahirrahmanirrahim,
Banyak stok pisang di rumah, kelmarin muffin pisang. Hari ini cokodok pula. Ada tak yang suka makan cokodok ? Ini versi yang rangup diluar dan kekal lembut didalam walaupun telah sejuk. Nampak ringkas tapi ada yang gagal membuat cokodok. Bila sejuk jadi keras cokodoknya, kan ?


.
Cokodok Pisang
Oleh : Surianti Ramli
.
Bahan-bahan :
7 biji pisang emas/awak yang sederhana besar
2 sudu besar gula perang (boleh pakai gula pasir biasa)
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil garam
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
.
Cara penyediaan :
1. Satukan semua bahan di atas (kecuali tepung), lenyek bersama pisang hingga hancur.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata. Kalau terlalu lembut, tambahkan 1 - 2 sudu besar tepung gandum lagi.
3. Biarkan adunan anggaran masa 15 minit. Basahkan tangan dan jemput adunan, goreng dalam minyak yang panas hingga masak. Tujuan tangan dibasahkan supaya adunan tidak melekat pada tangan semasa kita menjemputnya.
.
Selamat mencuba 

No comments:

Post a Comment