Tuesday, December 13, 2016

Nasi Goreng Cili Kering cara orang kampung yang sedap, menggamit nostalgia

Bismillahirrahmanirrahim...
Setelah beberapa hari tidak bersiaran, hari ini Sue teringin sangat untuk makan nasi goreng cili kering. Dulu masa kecil, Sue berjiran dengan satu keluarga yang mempunyai anak yang ramai. Setiap kali bermain dengan anak-anak mereka, Sue selalu juga dijamu makan nasi yang di masak oleh keluarga berkenaan. Sedap dan meriah walaupun ringkas sahaja. Waktu itu nasi goreng kosong tanpa sayur pun sedap sangat. Tapi kali ini Sue masukkan sedikit kacang buncis sebagai tambahan.


Nasi Goreng Cili Kering
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
2 cawan beras dimasak dan biarkan sejuk (lagi elok jika 4 - 5 jam sebelum kita menggoreng)
10 tangkai cili kering direndam dalam air panas sehingga lembut
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
1 cm belacan
50 gm ikan bilis
2 biji telur
10 tangkai kacang buncis dihiris
3 sudu besar minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Cara-cara :
1. Cili kering, bawang, belacan, garam dan ikan bilis ditumbuk kasar. Ketepikan.
2. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk tadi hingga harum baunya dan sedikit garing.
3. Masukkan sayur kacang buncis, kacau sekejap.
4. Kuiskan bahan tumbuk dan sayur ke tepi kuali. Pecahkan telur di bahagian tengah kuali dan kacau dengan cepat hingga telur masak.
5. Masukkan nasi dan goreng sehingga rencah sebati dengn nasi. Matikan api.

Siap.
Anda mesti cuba, mudah dan sangat sedap.


No comments:

Post a Comment