Wednesday, July 13, 2016

Tart Cik Siti aka Tart Bunga

Bismillahirrahmanirrahim..
Marathon biskut raya ke 4.
Biskut tart ini ada Sue kongsikan dalam Aroma edisi raya Julai 2016.
Tak ada lagi biskut yang ke 5 sebab nak buat almond london, cuma sempat salut badam & bakar. Tak sempat salut coklat dah.


Tart Cik Siti
Oleh : Surianti Ramli
Bahan A :
125 gm mentega
30 gm gula kastor
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
Bahan B (diayak) :
200 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
Bahan C :
Jem nanas digentel bulat sebesar guli
Cara penyediaan :
1. Bahan A dipukul sebati menggunakan senduk kayu.
2. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit sambil menguli hingga menjadi doh.
3. Canai doh dan terap menggunakan acuan bunga pecah 5 atau 6.
4. Masukkan tart ke dalam cawan kertas. Tekan sedikit bahagian tengahnya hingga terbentuk bulat. Letakkan jem dan tekan sedikit dengan berhati-hati.
5. Panaskan ketuhar terlebih dahulu selama 10 minit, baru dibakar tart hingga masak pada suhu 160’C selama 23 minit.


No comments:

Post a Comment