Thursday, March 3, 2016

Puding Roti Sos Kastad yang sedap


Bismillahirrahmanirrahim..
Dessert Puding Roti Sos Kastad, utk menghabiskan roti yang hampir sampai tarikh luput..dessert yang mudah, selalu diulang2 & menjadi kesukaan keluarga, alhamdulillah... resepi yang sama pernah Sue post sebelum ini..


Puding Roti & Sos Kastad
Oleh : Surianti Ramli


Bahan-bahan :
8 keping Roti
* segelas susu segar * 2 sb gula
* 2 sb mentega- cairkan
* 2 biji telur
* 1 st esen vanilla
* 1 sb tepung jagung
Segenggam kismis hitam/ceri
Almond flake/kepingan badam
Sos Kastad :
1 tin susu cair (boleh juga gunakan 1 gelas susu segar)
2 sb tepung kastad
2 sb gula
1 st esen vanilla

Cara-cara:
1. Griskan loyang dengan mentega, potong empat atau pun carik-carikkan roti. Susunkan dlm loyang.
2. Blend bahan-bahan bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
Biarkan roti terendam 30minit.
3. Taburkan kismis atau ceri diatas roti. (Saya tambah almond flakes juga)
Bakar selama 30 minit dengan suhu 160' C.
4. Untuk membuat sos kastad , campurkan semua bahan sos ke dalam periuk dan kacau hingga masak (agak pekat) dlm api perlahan.
5. Makan puding roti bersama sos kastard.

No comments:

Post a Comment