Tuesday, January 26, 2016

Nasi Lemak Tumis Tanpa Santan

Bismillahirrahmanirrahim.. nasi lemak tumis yang lembut & harum. Rasanya seakan-akan nasi lemak biasa, hanya kita tidak gunakan santan..sesuai bagi yang nak kurangkan kolestrol...Selain dari makan dengan sambal bilis, sesuai juga dimakan dengan ayam masak merah, sambal udang, sotong dll.

Nasi Lemak Tumis (tanpa santan)
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
4 cawan beras
4 - 4 1/2 cawan air (ikut jenis beras masing-masing)
1 sk kunyit serbuk
Garam
-masukkan semua bahan di atas dalam periuk nasi.
Bahan tumis :
1/2 senduk minyak masak (Sue guna minyak bunga matahari)
1 inci halia
1 helai daun pandan disimpul
1 batang serai diketuk
5 ulas bawang merah dimayang
3 ulas bawang putih dimayang
Rempah 4 sekawan
-panaskan minyak dan tumis semua bahan tumis di atas hingga harum. Tuangkan ke dalam periuk nasi.
Kacau rata dan on plug, masak seperti memasak nasi biasa.

Sambal Bilis
Oleh : Surianti Ramli 

Bhn :
2 genggam cili kering -rebus dengan air hingga didih, matikan api biar sekejap & toskan
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih (saya tak letak)
1 genggam ikan bilis
1 sb minyak masak
Air secukupnya
-kisar bahan diatas hingga halus
Bhn lain :
1 senduk minyak utk menumis
Semangkuk kecil ikan bilis
1 labu bawang besar hiris nipis
Garam
Gula secukup rasa
3 sb air asam jawa
Cara :
Panaskan minyak. Goreng ikan bilis separuh garing, masukkan bawang besar. Kacau hingga layu. Terus masukkan bahan kisar dan masak api perlahan hingga didih. Masukkan garam & gula serta air asam jawa secukup rasa. Masak hingga pecah minyak. Tutup api. Siap.

No comments:

Post a Comment