Wednesday, July 1, 2015

Donut Gebus berinti

Entry tertangguh lagi...
Donut gebus gebas kegemaran anak2...sesuai juga untuk minum petang atau pun berbuka. Kekal lembut walaupun telah lama digoreng. InsyaAllah...sedap.






Donut Gebu
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum (sebaiknya guna tepung high protein, donut kekal lembut wpun telah sejuk)
1 sb mentega
2 sb susu pekat manis
1 sudu teh yis
1/2 sudu teh double action baking powder
1 biji ubi kentang direbus empuk dan dilenyek
1/2 cawan air suam (air suam digunakan untuk kaedah uli tangan, jika uli dengan mixer boleh gunakan air sejuk dari peti ais)
secubit garam

Hiasan :
Gula icing
Jem strawberry/blueberry dll mengikut kesukaan

Cara-cara :
Kaedah uli menggunakan tangan ,
1. Letakkan yis kedalam air suam, kacau dan biarkan seketika anggaran 5 minit atau hingga berbuih untuk menghidupkan yis.
2. Satukan tepung, double action baking powder, marjerin, susu pekat manis, kentang dan garam.
3. Masukkan air suam barcampur yis tadi. Uli sebati hingga doh (tidak melekat di tangan) jadi licin dan kenyal.
3. Bentukkan donut mengikut citasara masing2. Biar mengembang dua kali ganda baru digoreng.

*Kaedah uli menggunakan mixer,
1. Masukkan bahan kering diikuti bahan basah. Uli bermula speed perlahan dan kemudian lajukan speed. Teruskan menguli hingga doh jadi licin dan kenyal.
2. Bentukkan donut dan biar hingga donut mengembang dua kali ganda.
3. Panaskan minyak (sederhana), bolehlah goreng donut tersebut. Toskan minyak dan sejukkan donut.

Hiasan atas donut :
Ayak gula icing ke atas donut. Masukkan jem ke dalam piping beg, potong sedikit muncung beg dan paipkan jem ke bahagian tengah donut. Siap.

Catatan :
Sue uli menggunakan mixer dan membulatkan donut sebesar bola ping pong dan meletakkannya atas dulang (Tabur dulang dengan sedikit tepung terlebih dahulu) Bila donut naik dua kali ganda, Sue percikkan air ke atas donut dan kemudian dengan menggunakan jari buat lubang pada bahagian tengahnya. Kemudian barulah digoreng.

No comments:

Post a Comment