Wednesday, October 1, 2014

Banoffee Pie untuk penggemar pisang

Dessert kali ini adalah banoffee pie atau nama penuhnya banana toffee. Idea asalnya adalah dari Nigella Lawson. Tapi Sue ubahsuai mengikut selera Sue berdasarkan bahan yang sedia ada di dapur tanpa mengubah bahan asasnya.

Versi dalam gelas sundae
 

Versi dalam loyang

Banoffee Pie
Oleh : Surianti Ramli

Bahan -bahan :
30 keping biskut cream cracker/ biskut marie/ biskut digestive
1 ketul butter
1/3 tin susu pekat manis
1/4 cawan susu segar (Sue gunakan susu tepung nespray yang dibancuh dengan air)
3 biji pisang berangan
400 ml whipping cream (Sue guna Anchor UHT)
1 tbs gula

Cara penyediaan  (rujuk pada gambar step by step)

1. Hancurkan biskut cream cracker.
2. Cairkan butter (tinggalkan 1tbs butter untuk membuat karamel, yang lain semuanya dicairkan).
3. Curahkan butter cair tadi ke atas biskut hancur. Gaul sebati. Tekan dan ratakan dengan sudu hingga menjadi padat. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
4. Sambil menunggu, kita sediakan pula karamel. Masukkan susu pekat dan 1 tbs butter ke dalam kuali dan masak dalam api perlahan hingga warnanya bertukar sedikit keperangan. Tuangkan susu segar sambil mengacau lagi. Matikan api.


5. Potong pisang menjadi kepingan.
6. Curahkan bahan karamel tadi ke atas lapisan biskut. Susun kepingan pisang. Ketepikan.
7. Putar whipping cream dan 1 tbs gula hingga menjadi kental.
8. Masukkan whipping cream ke dalam piping beg dan paipkan ke atas kepingan pisang.
9. Susun lagi kepingan pisang di atasnya. Hias mengikut kreativiti anda. 
* Sue taburkan biji gajus panggang dan paipkan coklat.
10. Sejukkan dan sedia dihidang.




No comments:

Post a Comment