Tuesday, August 12, 2014

Bihun Singapore untuk tetamu yang bertandang

Mudah dan cepat. Ini yang termampu disiapkan. Maklumlah...balik kerja pun dah berkejar masa. Seadanya alhamdulillah. Buat untuk dinner sekali.


Bihun Singapore
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :

Sebungkus bihun (rendam sampai lembut dan toskan)
1 - 2 labu bawang besar (dikisar)
5 ulas bawang putih (dikisar)
2 sudu besar lada hitam (ditumbuk halus)
Daging dipotong kecil (ayam, udang, sotong pun boleh sesuka hati)
Kobis dihiris halus
Karot dipotong memanjang halus
Fishball/fishcake
2 sudu besar Sos tiram
Sedikit kicap lemak manis -jika perlu (jangan banyak sangat, nanti bihun jadi bihun kicap pula)
Garam
Gula

Cara masak :

1. Panaskan minyak, tumis bawang kisar sampai wangi.
2. Masukkan daging, air sedikit dan rebus biar sampai lembut (atau masukkan ayam@udang@sotong tadi)
3. Masukkan garam, gula, sos tiram, lada hitam & fishball/fishcake.
4. Masukkan bihun, kacau goreng hingga masak.
5. Masukkan kobis dan karot. Kacau sekejap.
Sedia dihidang.
*taburkan hirisan cili, daun sup & daun bawang.
*sedap juga dimakan dengan sambal kicap.

No comments:

Post a Comment