Wednesday, July 2, 2014

Kek Minyak yang mudah dan sedap

Resepi ni Sue dah cuba masa cuti sekolah semester 1 yang lepas. Memang mudah dan sedap. Kali pertama mencuba pun dah jadi. Alhamdulillah...rasanya ala-ala kek span yang gebu. Yummy !
Resepinya copy paste dari Aznie Khasri (Resepi asal oleh Shima Maz)

Sebelum dikukus

Selepas dikukus


Kek Minyak :
5 biji telur gred B
1 cawan susu pekat manis
1/2 cawan gula diblender
1 cawan minyak masak
2 cawan tepung gandum
1sudu teh baking powder
1 sudu besar ovalette
1 sdt esen vanilla
3 warna kesukaan

Cara-cara :
Pukul telur, gula dan  ovalette 10minit, masuk susu pekat dan esen, pukul sekejap, masukkan minyak. Pukul sebati. Kemudian masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder.  Kaup balik guna senduk nasi, bahagi kepada 3 bahagian. Letak pewarna. Gris loyang atau lapik loyang dgn kertas minyak. Ambil 1 senduk adunan pertama letak di tengah loyang. Jangan ratakan, ambil pula adunan yang berlainan warna 1 senduk juga letak di atas adunan pertama, jangan ratakan juga. Ulang step di atas pada adunan ketiga, selang selikan hingga habis. Lorek atas adunan guna lidi sate. Panaskan oven 160'-170' C (ikut oven masing2 sebab kepanasan oven berbeza) bakar 45mnt api atas bawah.

*Sue kukus selama 45 minit. Panaskan periuk kukusan terlebih dahulu. Tutup tudung periuk dengan kain untuk mengelakkan air menitis. Kukus seperti biasa.

No comments:

Post a Comment