Saturday, March 1, 2014

Apam beras yang sedap untuk minum petang...

Selamat petang semua, petang ni teringin pulak nak makan apam. Sue pun blogwalking. Terjumpa resepi yang mudah dan sedap dari blog Yatie Memories Bahan-bahan semua dah ada, terus masuk dapur dan taraaa....inilah hasilnya. Memang sedap ! Tq Yatie untuk resepi ini.




Apam beras/apam nasi
Sumber : Yatie Memories

Bahan-bahannya.

2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 1/2cwn gula pasir
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
Setelah hancur, campur gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
Perap selama 3 jam.
Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.

No comments:

Post a Comment