Wednesday, December 18, 2013

Jom masak paprik yang sedap dan cepat penyediaannya...

Hari yang sibuk + kurang rajin, maka terhasillah paprik campur untuk lunch. All in one, sayur dan lauk. Penyediaannya cepat dan mudah, tak sampai setengah jam dah pun siap. Apa yang paling penting, dimasak dengan penuh kasih sayang, anak-anak dengan hubby pun suka. Alhamdulillah...
Gambar pun snap dari kuali je.



Paprik Campur

Bahan-bahan :
1 keping dada ayam dipotong kecil  Sedikit daging lembu yang dipotong kecil
4 ekor sotong
10 ekor udang
Bunga kobis
Anak jagung
Karrot
1 sudu besar cili kisar
4 sudu besar sos cili thai
4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos cili
2 batang serai diketuk
1 inci halia diracik
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
Cili merah dipotong
1 biji buah tomato dipotong lapan
2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 1/4 cawan air
Sedikit air kosong
Garam/gula secukup rasa
4 sudu besar minyak masak
Daun limau

Cara penyediaan :
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih, serai serta halia, masukkan daging dan sedikit air. Kacau goreng hingga daging empuk.
2. Masukkan isi ayam, kacau hingga masak.
3. Campurkan cili kisar, sos cili thai, sos cili dan sos tomato ke dalam kuali tadi. Masukkan  garam dan gula. Masak hingga mendidih.
4. Masukkan sotong dan udang, masak sekejap saja. Jika perlu, tambahkan sedikit air untuk kuahnya.
5. Masukkan sayur, bawang besar, potongan cili bersama daun limau. Tambahkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuahnya. Kacau rata dan akhir sekali masukkan buah tomato. Tutup api, sedia dihidang.

*jika suka lebih pedas, tambahkan cili padi dan cili kisar.

No comments:

Post a Comment