Wednesday, September 4, 2013

Sardin Masak Lemak Pucuk Ubi yang simple dan sedap

Simple tapi sedap ! Itu yang dapat dikata pada masakan ini. Sekali rasa, pasti nak cuba lagi.


Sardin Masak Lemak Pucuk Ubi

Bahan-bahan :
1 tin sardin yang besar (diambil kuahnya juga)
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
Sedikit garam
Seikat pucuk ubi dibuang batangnya dan dibersihkan

Bahan kisar :
10 tangkai cili padi (jika suka pedas, boleh ditambahkan lagi)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia

Cara masak :
1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama santan cair dan pucuk ubi. Masak sehingga pucuk ubi empuk dalam api perlahan.
2. Masukkan ikan sardin betsama kuahnya, garam dan santan pekat.
3. Kacau hingga mendidih dan tutup api.

*masak lemak hendaklah dimasak dalam api perlahan dan selalu dikacau untuk mengelakkannya pecah minyak.

No comments:

Post a Comment