Bismillahirrahmanirrahim. Blog ini ditulis untuk berkongsi menu masakan harian kegemaran keluarga. Buat tatapan anak-anak dan rujukan sendiri. Juga buat anda yang sudi ziarah. Mungkin sesetengah resepi di sini cara masak dan ramuannya berbeza antara kita. Sebenarnya, tiada apa yang salah dalam resepi kerana kita masing-masing ada cara sendiri. Memasak mengikut kreativiti tanpa memandang rendah hasil dari orang lain. Jom masak ! Bermulanya perjalanan blog, 16 Jun 2013...
Wednesday, April 19, 2017
Friday, April 14, 2017
Nasi Kacang Dal pembuka selera bersama Ayam Masak Ros yang sedap
Bismillahirrahmanirrahim,
Hidangan tengahari tadi, seperti yang dijanjikan dalam Instagram, Sue akan masukkan resepinya petang tadi. Tapi disebabkan ada hal yang perlu diuruskan, tertangguh hingga malam.
Nasi Kacang Dal
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
4 cawan beras basmathi (cuci bersih, rendam dengan air biasa 30 minit dan toskan)
6 cawan air
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan kacang dal (rendam 1 jam, kemudian direbus empuk)
Garam kasar
Gula
Pewarna kuning
Bahan kisar :
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan tumis :
3 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar minyak jagung
2 helai daun pandan
1 tangkai bunga cengkih
1 tangkai bunga lawang
1 biji buah pelaga
1 batang kayu manis
1 labu bawang besar didadu
Cara penyediaan :
1. Panaskan minyak sapi dan minyak jagung. Tumis bahan tumisan hingga harum.
2. Masukkan bahan kisar. Kacau sekejap hingga sedikit didih.
3. Masukkan beras, kacau goreng dalam anggaran 1 minit.
4. Masukkan air, susu cair, garam serta kacang dal. Masak seperti memasak nasi biasa.
5. Bila air telah kering, titiskan pewarna kuning. Semasa proses ini, jangan dikacau langsung nasi. Biarkan anggaran 10 minit barulah digembur perlahan dengan senduk kayu.
Nota :
Sukatan air bergantung pada jenis beras yang kita gunakan.
Sukatan garam dan gula, Sue letak masing-masing 1 sudu besar.
Ayam Masak Ros
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
1 ekor ayam saiz sederhana (cuci bersih, letak garam kunyit dan goreng separuh masak)
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar A :
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan kisar B :
10 - 15 tangkai cili kering
1 biji tomato
Bahan kisar C :
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
Bahan tumis :
1/2 cawan minyak lebihan goreng ayam
1 helai daun pandan
Kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga (gunakan 1 bagi setiap jenis)
1 biji bawang besar dipotong baji
Cara penyediaan :
1. Panaskan minyak, tumiskan bahan tumisan hingga harum.
2. Masukkan bahan kisar A, kacau sekejap. Masukkan bahan kisar B, kacau sekejap juga. Kemudian masukkan bahan kisar C. Kacau api perlahan hingga pecah minyak.
3. Masukkan santan, garam dan gula. Kacau api perlahan. Masukkan ayam, masak hingga kuah pekat dan bersalut kuah pada ayam. (Sue biarkan anggaran 10 minit). Matikan api.
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
1 ekor ayam saiz sederhana (cuci bersih, letak garam kunyit dan goreng separuh masak)
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar A :
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan kisar B :
10 - 15 tangkai cili kering
1 biji tomato
Bahan kisar C :
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
Bahan tumis :
1/2 cawan minyak lebihan goreng ayam
1 helai daun pandan
Kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga (gunakan 1 bagi setiap jenis)
1 biji bawang besar dipotong baji
Cara penyediaan :
1. Panaskan minyak, tumiskan bahan tumisan hingga harum.
2. Masukkan bahan kisar A, kacau sekejap. Masukkan bahan kisar B, kacau sekejap juga. Kemudian masukkan bahan kisar C. Kacau api perlahan hingga pecah minyak.
3. Masukkan santan, garam dan gula. Kacau api perlahan. Masukkan ayam, masak hingga kuah pekat dan bersalut kuah pada ayam. (Sue biarkan anggaran 10 minit). Matikan api.
Ayam masak ros ini adalah masakan yang pekat kuahnya.
Acar Timun Jelatah
Oleh : Surianti Ramli
Nenas
Timun
Bawang besar
Cili merah
Garam
Gula
Cuka (Sue gantikan dengan 1 biji perahan limau kasturi)
Oleh : Surianti Ramli
Nenas
Timun
Bawang besar
Cili merah
Garam
Gula
Cuka (Sue gantikan dengan 1 biji perahan limau kasturi)
-tiada sukatan khusus untuk acar mentah ini, hanya digaul rata sesedap rasa.
-semua bahan dipotong dan disatukan. Gaul sebati.
-semua bahan dipotong dan disatukan. Gaul sebati.
Papadom digoreng seperti keropok, Sue gunakan jenis besar, jenama Allagapa's.
Wednesday, April 12, 2017
Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap
Bismillahirrahmanirrahim,
Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap !
Sagu Gula Melaka
Oleh : Surianti Ramli
Bahan sagu :
1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan)
3 cawan air
5 titis pewarna sirap ros
-didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang.
Bahan Gula Melaka :
1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm)
1 cawan air
1 helai daun pandan disimpul
-masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat.
Sejukkan.
Bahan lain :
1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak)
*boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam
Cara penyediaan :
1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas.
2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa yang manis, boleh letak banyak.
3. Tuang susu cair (atau santan) perlahan-lahan.
4. Sejukkan dalam peti ais dan boleh dimakan.
Nota :
Gula melaka perlu pekat supaya membentuk lapisan seperti dalam gambar.
Choc Chips Muffin kesukaan anak-anak
Choc Chips Muffin
Sumber : Kak Ummi Zaihadi
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Bahan:-
1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan serbuk koko
1 cawan gula kastor
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
1/2 sk garam
1 cawan fresh milk
1 biji telor - pukul sikit
1/3 cawan minyak
1 sk esen vanila
3/4 cawan choc chips
Cara Membuat:-
Campurkan tepung, gula, serbuk koko, soda bikarbonat, baking powder dan garam. Ayakkan dan ketepikan.
Dalam bekas lain, campurkan susu, telor, esen vanila dan minyak. Kacau rata.
Masukkan campuran tepung tadi. Kacau rata.
Masukkan choc chips.
Sudukan ke dalam muffin cup dan bakar selama 15 minit/hingga masak. (boleh juga dikukus selama 12 - 15 minit)
Nota :
-Sue bakar dalam suhu 200'C selama 20 minit.