Friday, February 3, 2017

Sambal Goreng Jawa pembuka selera

Bismillahirrahmanirrahim, 
Menu kesukaan Sue, dapat 1 jenis lauk ni pun dah cukup untuk Sue berselera makan. Masakan jawa selalu menjadi pilihan, hampir semuanya suka. Sampai ada kawan yang kata Sue ni kenan jawa hihihi ...Resepi ini dari sahabat lama yang Sue kenali masa mula menjadi guru dulu tahun 1997, yang sememangnya jawa tulen. 




Sambal Goreng Jawa
Sumber : Kak Ida

Dicuba oleh : Surianti Ramli
.
Bahan kisar :
10 biji cili kering (direbus utk melembutkannya)
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai
1/2 inci lengkuas
Segenggam ikan bilis
*semua bahan diatas disatukan dan dikisar halus
.
Bahan yang di goreng :
1 cawan ikan bilis
1 biji ubi kentang dipotong memanjang
1 keping tempe dihiris nipis
1 keping tauhu (digoreng dulu kemudian barulah dipotong kecil)
*semuanya digoreng berasingan dan ditoskan
.
Bahan yang di rendam :
-suhun
-sayur fucuk
*semua bahan dipotong kecil dan rendam sekejap
.
Bahan lain :
1/4 cawan kicap lemak manis
1/4 cawan santan
1 biji bawang besar dihiris
-minyak untuk menumis
-garam/gula secukup rasa
.
Cara masak:
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga harum. Masukkan bahan kisar dan masak hingga cili benar2 masak.
2. Masukkan kicap, santan, garam dan gula. Kacau sekejap & masukkan bahan goreng, kacau sebati. Akhir sekali masukkan bahan rendam. Kacau hingga hampir kering.
Siap.

*Sue tambah sedikit kacang panjang.

No comments:

Post a Comment