Pulut dakap yang sedap. Agak lama Sue tak buat. Kebetulan baru-baru ini ada daun pisang yang diambil dari kampung, dapatlah buat 10 biji. Sedap alhamdulillah.
Pulut Dakap
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
2 cawan beras pulut (rendam 30 minit, toskan)
1 1/2 cawan santan sederhana pekat
1/2 sudu kecil garam
5 biji pisang emas (boleh juga gunakan pisang awak yang ranum)
Daun pisang yang dilayur secukupnya
Tali untuk mengikat
Cara penyediaan :
1. Satukan pulut, santan dan garam. Tanak sehingga masak.
2. Ambil pisang dan belah kepada dua bahagian. Ketepikan.
3. Bentangkan daun pisang, ambil 2 sudu besar pulut. Ratakan dengan sudu. Ambil 1 bahagian pisang dan letak di atasnya.
4. Lipat dan kemaskan supaya pulut menutupi keseluruhan pisang. Ulangi hingga habis.
5. Ambil 2 bungkus pulut dan cantumkan kedua-duanya. Ikat kedua-dua bungkusan dengan tali pada bahagian kiri dan kanan.
6. Rebus dalam air yang tenggelam selama 15 minit. Ada juga yang mengukusnya selama 20 - 25 minit. (Sue rebus ikut cara emak)
Sedia dihidang.
* boleh lihat langlah-langkah di bawah untuk membalut pulut dakap.