Sunday, November 27, 2016

Potato Wedges resepi mudah, terlajak sedap

Bismillahirrahmanirrahim,
Sedap sungguh, kalau makan ni mesti ketagih nak makan lagi..anda mesti cuba ya..


Cheesy Potato Wedges
Oleh : Surianti Ramli
Bahan A :
7 biji kentang bersaiz besar (dicuci bersih, dipotong baji)
1/2 kiub pati ayam
Air secukupnya
-rebus bahan di atas hingga kentang separuh empuk. Tos airnya, ketepikan.
Bahan B (batter):
4 sb tepung gandum
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sk serbuk kunyit
1/2 st lada hitam
1/4 cawan air (boleh tambah jika perlu)
-satukan semua bahan (kecuali air).
-masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi bancuhan yang pekat.
Bahan C (cheesy sauce) :
1 cawan susu segar (atau susu cair)
1 sb tepung gandum
1/4 kiub pati ayam
1/2 sk lada putih
2 keping cheese
1 sb mentega
-cairkan mentega, masukkan susu bersama tepung gandum, kiub & lada putih. Sentiasa kacau dalam api perlahan. Bila sos mulai pekat sedikit, masukkan kepingan cheese. Kacau sebati hingga cheese larut. Matikan api.
Cara penyediaan :
Masukkan bahan A (kentang) ke dalam bahan B (batter). Gaul sebati. Panaskan minyak secukupnya & goreng hingga menjadi keemasan. Kentang sedia dimakan bersama cheesy sauce & mayonis.
Yummy !



No comments:

Post a Comment