Wednesday, July 13, 2016

Biskut Mazola resepi mudah dan sedap

Bismillahirrahmanirrahim..
Marathon biskut raya ke 2, masih lagi resepi yang mudah dan biskut org lama2.. biskut mesra tetamu katanya.. 


Biskut Mazola
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
2 1/2 cawan tepung gandum (ayak)
1/2 cawan gula icing (ayak)
2 cawan kacang tanah kisar (goreng dulu tanpa minyak, barulah dikisar)
1 cawan minyak jagung
Hiasan :
Kuning telur
Kacang tanah goreng
Cara penyediaan :
1. Satukan tepung, gula dan kacang kisar. Kacau sebati.
2. Tuangkan minyak jagung sedikit demi sedikit sambil menguli hingga jadi doh yang boleh dikepal. Tak perlu habiskan minyak jika doh telah cantik.
3. Bulatkan doh, tekan sedikit dan letak kacang tanah di atasnya. Sapu kuning telur dan bakar hingga masak antara suhu 150'C - 180'C, masa antara 20 - 25 minit mengikut oven masing-masing.


1 comment:

  1. Terima kasih....saya mengguna resepi ni. Tapi sayang garam tak ada dlm resepi. Jadi lah biskut yg tak lemak

    ReplyDelete