Friday, December 25, 2015

Mini Bun Sarang Lebah yang sedap dan popular di alam maya

Bismillahirrahmanirrahim..
Fenomena alam maya tidak lama dulu, menjadi kegemaran kami sekeluarga, rotinya lembut bak kapas..Sue ambil resepi dari Lydia Honey, hanya Sue uli menggunakan mixer dan Lydia menggunakan tangan. Tak kisahlah kan, anda boleh je gunakan tangan, mixer atau bread maker untuk menguli..asalkan menjadi rotinya.
Untuk kali ini, Sue buat 1 1/2 adunan dari asal dan bulat-bulatkan sebesar buah langsat (tak timbang pun dohnya). Loyang pula Sue gunakan saiz 10 inci x 10 inci.




Bee Hives Mini Bun/Roti Sarang Lebah
Resepi Asal : Lydia Honey
Dicuba oleh : Surianti Ramli (Sue uli menggunakan mixer)

DOH✏️
2 cawan tepung gandum
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air

Cara-cara :
-jika menggunakan breadmaker, masukkan bahan cair dulu diikuti bahan kering.
-jika menggunakan mixer, masukkan bahan kering dulu diikuti bahan basah.
*Uli hingga doh menjadi licin dan kenyal.
Biarkan doh naik 2 kali ganda di tempat sikit panas atau tertutup.
Bila doh sudah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginnya.
Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar guli dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
Buat sampai habis. Memang doh sedikit lembik, kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak.
Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2 kali ganda sekali lagi.
Sementra menunggu doh naik, panaskan oven anda. Masa pembakaran dan suhu bergantung pada jenis oven yang anda gunakan.
*Sue bakar pada suhu 180' selama 22 minit.
Keluarkan dari oven dan terus sapukan mentega di atasnya. Tuangkan butterscotch sauce.
Sedia untuk dihidangkan.

BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cawan brown sugar (bukan gula merah)
1/2 cawan whipping cream
Secubit garam
1/2 tsp vanilla essence
25g butter
-Cairkan butter dalam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
Masukkan vanilla essence dan bila semuanya sebati, matikan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.






No comments:

Post a Comment