Thursday, December 3, 2015

Blondies yang mudah

Bismillahirrahmanirrahim...
Kali pertama buat blondies, rupanya blondies ni kategori brownies juga...adik beradik dengan congo bars..rasanya juga hampir sama dengan congo bars..sedap. Sue dapat resepi ni dari Martha Stewart. Tapi Sue ubahsuai dan masak ikut cara Sue sendiri.
Di bawah ni juga nanti Sue copy paste resepi Martha (English Version) dan resepi Sue dalam Bahasa Malaysia.
Tak sempat nak snap gambar masa baru angkat dari oven, sebab anak-anak dah nak makan sangat.




Blondies
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
8 sb butter dicairkan (Sue guna 90g butter dicairkan)
1/2 cawan brown sugar
1/3 cawan gula castor
1 biji telur gred A
1 st esen vanilla
1 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)
Secubit garam
1 cawan choc chips
1 cawan walnut cincang

Cara penyediaan :
1. Panaskan oven, gris dengan butter loyang bersaiz 8in x 8in. alas dengan baking paper dan gris lagi di atasnya. Baking paper perlu dilebihkan sebanyak 2 inci di kiri dan kanan untuk memudahkan proses kita mengeluarkan blondies yang telah masak nanti.
2. Dalam mangkuk besar, satukan butter dan gula, pukul sedikit menggunakan whisk. Masukkan telur dan esen vanilla sambil di whisk lagi. Tambahkan tepung dan secubit garam. seterusnya masukkan separuh choc chips dan separuh walnut. Kacau sebati. Pindahkan adunan ke dalam loyang, ratakan. Tabur baki choc chips dan walnut di atasnya.
3. Bakar hingga masak berwarna perang keemasan mengikut oven masing-masing. Oven saya suhunya 160' C selama 30 minit. Angkat blondies dan sejukkan atas redai. Boleh dipotong semasa suam.



Resepi Martha Stewart (English version) yang saya copy paste dari blog beliau,



  • 8 tablespoons (1 stick) unsalted butter, melted, plus more for pan
  • 1/2 cup packed light-brown sugar
  • 1/3 cup granulated sugar
  • 1 large egg
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • 1 cup all-purpose flour, (spooned and leveled)
  • 1 teaspoon salt
  • 1 cup semisweet chocolate chips
  • 1 cup chopped walnuts

DIRECTIONS



  1. Preheat oven to 350 degrees. Brush an 8-inch square baking pan with butter; line pan with a piece of parchment paper, leaving a 2-inch overhang on two sides. Butterpaper.
  2. In a large bowl, whisk butter and sugars until smooth. Whisk in egg and vanilla. Add flour and salt; mix just until moistened (do not overmix). Fold in 1/2 cup each chocolate chips and walnuts. Transfer batter to prepared pan; smooth top. Sprinkle with remaining chocolate chips and walnuts.
  3. Bake until top is golden brown and a toothpick inserted into the center comes out clean, 40 to 45 minutes. Set pan on a wire rack, and let cool completely. Using parchment overhang, lift cake from pan and transfer to a cutting board; cut into 16 squares.

No comments:

Post a Comment