Wednesday, December 2, 2015

Agar-agar Santan Pandan

Dulu masa kecil, emak Sue selalu masak agar-agar ni. Tapi dulu dipanggil agar-agar lumut dan emak Sue menggunakan agar-agar tali. Tak kisah lah apa pun namanya. Kira evergreen agar-agar ni, kan..Dari dulu pun Sue memang suka dan sekarang anak-anak pun sama. Alhamdulillah...


Agar-agar Santan Pandan
Oleh : Surianti Ramli 

Bahan2 : 
10g agar-agar serbuk (1 peket) 
3/4 cawan gula pasir
1 cawan santan pekat 
1 cawan jus pandan (4 helai daun pandan dikisar bersama air)
3 cawan air 
1 biji telur gred A 
Secubit garam  

Cara masak : 
-satukan santan dan telur, pukul guna garfu. Ketepikan. 
-didihkan air, jus pandan, garam, gula pasir dan agar-agar serbuk hingga larut. Kacau sekejap. 
-masukkan campuran santan dan telur tadi sambil dikacau lagi hingga didih. Perlu betul-betul mendidih (membuak) untuk dapatkan dua lapisan seperti gambar. Matikan api. 
-tuang dalam acuan yang telah dibasahkan terlebih dahulu. 
-sejukkan dan barulah disimpan dalam peti ais. 

*tambahkan gula pasir jika suka lebih manis


No comments:

Post a Comment