Friday, November 13, 2015

Kek Marble lembut dan sedap

Bismillahirrahmanirrahim...
Kek ini buat beberapa hari lepas.
Sebenarnya resepi ini sama saja  seperti kek marble biasa. Hanya Sue tambahkan whipping cream untuk memberi rasa sedikit creamy dan alhamdulillah, lembut dan sedap pada selera kami sekeluarga.


Kek Marble Lembut
Oleh ; Surianti Ramli

Bahan-bahan :
250 g butter (saya guna Anchor)
200 g gula castor 
4 biji telur gred  A
1 sk esen vanila
60 ml Whipping Cream (Anchor dairy whipping cream)
250 g tepung superfine *
1 sk baking powder *
2 sb serbuk koko
Pewarna pink atau apa2 kesukaan anda

Bahan bertanda * di atas disatukan dan diayak

Cara penyediaan :
- pukul butter dan gula hingga kembang dan warnanya berubah menjadi pucat. 
-masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi.
-masukkan esen vanila.
-masukkan whipping cream berselang seli dengan bahan ayak hingga habis. Kacau sebati.
-bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Saya letakkan serbuk koko, warna pink dan warna asal.
-griskan loyang empat segi, 8in x 8in. Alas dengan baking paper dan gris sekali lagi.
- tindan adunan berselang seli warna ke dalam loyang hingga habis.
-panaskan dahulu oven dan bakar hingga masak (lain oven, lainlah suhu dan masa membakar. Oven saya suhunya 160'C selama 50 minit)
- angkat kek dan sejukkan di redai.

 Sebaik sahaja siap di bakar.

Hasil bedah siasat.


No comments:

Post a Comment