Kek Marble Susu ni sebenarnya Sue buat minggu lepas. Tapi belum sempat nak update dalam blog waktu itu disebabkan sibuk dengan penyediaan kertas peperiksaan akhir tahun..hari ini baru berkesempatan..kebetulah sekolah dicutikan kerana masalah jerebu..sambil duduk2 je dalam rumah, sambil update blog..
Sedap tau kek ni..rasa lembab2 susu pekat dan mudah pula membuatnya, sukatan pun menggunakan sukatan cawan je....tak sempat nak ambil gambar banyak..sekali hadap makan..kalau anda baru nak cuba, boleh buat setengah adunan dari resepi di bawah ya..
Sedap tau kek ni..rasa lembab2 susu pekat dan mudah pula membuatnya, sukatan pun menggunakan sukatan cawan je....tak sempat nak ambil gambar banyak..sekali hadap makan..kalau anda baru nak cuba, boleh buat setengah adunan dari resepi di bawah ya..
Kek Marble Susu
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
1 ketul butter (Sue guna pure butter Anchor)
3/4 cawan gula kastor
1/2 cawan susu pekat
4 biji telur (Sue guna saiz A)
2 1/2 cawan tepung gandum *
1 sk baking powder *
2 sb serbuk koko
Bahan bertanda * disatukan dan diayak
Cara penyediaan :
-pukul butter dan gula hingga kembang dan putih.
-masukkan susu pekat.
-masukkan telur satu demi satu sambil dipukul lagi.
-masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit dengan kaedah kacau secara kaup balik hingga sebati. Bahagikan adunan kepada dua bahagian, satu pada warna asal dan satu lagi dicampur serbuk koko.
-panaskan oven terlebih dahulu, Gris keseluruhan loyang bulat bersaiz 8inci, alas loyang dengan baking paper dan gris sekali lagi.
-masukkan adunan ke bahagian tengah loyang berselang seli hingga habis. Tak perlu ratakan kerana adunan akan sendiri merebak ke bahagian tepi memenuhi loyang. Hentakkan loyang 2 atau 3 kali dan boleh dibakar hingga masak mengikut oven masing-masing. (Oven Sue suhunya 160' C selama 50 minit)
Nota :
-waktu pembakaran dan suhu adalah berbeza bagi setiap jenis oven.
-sukatan di atas adalah sepenuhnya menggunakan cawan dan sudu metrik.
Selamat mencuba !
No comments:
Post a Comment